Take ActionHet zit in onze broekzak of handtas. We zijn er elke dag. Op internet, vanzelfsprekend… Of toch niet. Dezer dagen organiseert de International Telecommunication Union ( ITU) – onderdeel van de Verenigde Naties – de WCIT 2012. Ze vergaderen in Dubai over vernieuwing van de telecomregels. Deze stammen van ver voor het echte internettijdperk – deels uit 1988. Het is tijd voor actie. Take Action

Internet is – ondanks censuur in landen als Rusland, Iran en China – een wonder van zelfregulatie dat met een minimum aan overheidsbemoeienis tot stand is gekomen. Bij de ITU echter zijn alleen overheden aangesloten. Een aantal van deze overheden, wil via de ITU meer te zeggen krijgen over het internet wereldwijd. Zo willen ze bijvoorbeeld proberen om weblogs van dissidenten wereldwijd te blokkeren.

Vint Cerf één van de grondleggers van Internet en baas bij Google zegt hierover “De nieuwe regels zijn potentieel een grote bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting”. Hij is de petitie Take Action gestart.

Het internet is van mensen, niet van overheden. Ik heb mijn handtekening gezet. Nu jij nog!